Leuke en nuttige links

Clock

19 mei 2024

Scorpion Buienradar

Vluchten Uitgevoerde vluchten in 2011

Met VCR Club2009 naar de Kanaaleilanden!

29-09 t/m 01-10-2011

Ik heb me in 2011 aangesloten bij een gezellige club binnen de Vliegclub Rotterdam: Club2009! Leden van deze Club2009 – de naam zegt het al – hebben allen in 2009 hun PPL gehaald. Overigens is de club inmiddels uitgebreid met andere jaargangen ;-) Een dergelijk club is ideaal om met gelijkgestemden leuke en verre vluchten te maken: ten eerste is het heel erg gezellig en ten tweede kunnen op die manier de hoge kosten van verre vluchten met elkaar worden gedeeld. En ‘mijn vuurdoop’ met de club was geweldig: een 3-daagse tocht naar de Engelse Kanaaleilanden. Hieronder het (let wel: lange) verslag, met veel dank aan Marcel en Arjan, die al veel eerder een – gelukkig niet auteursrechtelijk beschermd – verslag op hun blog hebben geplaatst en waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt (lees: die ik vrijwel letterlijk gekopieerd heb ;-)

Een buitenland vlucht, zeker met een groot gezelschap, is altijd een hoop geregel en gedoe, dus op tijd beginnen is wel belangrijk. We zouden vertrekken op donderdag 29 september en weer terugkomen op 1 oktober. De week erna stond als backup datum gereserveerd.

Rondje Zeeland met Ricardo

04-09-2011

Ricardo, de vriend van Chantal, had al eens laten weten graag een keer mee te vliegen. Arjan, zijn vader, overigens ook, maar helaas kon hij alsnog niet mee vandaag. En natuurlijk was Priscilla ook weer van de partij ;-) Het weerbeeld voldeed ruim aan de eisen om VFR te mogen vliegen, dus we zijn er voor gegaan. Deze keer had ik wederom een 'benzine' Robin gereserveerd en vanwege het oorspronkelijke aantal van drie passagiers had ik de PH-SVQ gekozen.

Weer eens dieselen

25-08-2011

Deze morgen heb ik een korte vlucht gemaakt waar eigenlijk weinig over te melden valt. Het doel voor vandaag was om weer een keer in een Robin diesel te vliegen (de PH-SVT), iets dat ik lang niet had gedaan. De twee Robin diesels van de vliegclub (de PH-SVT en de PH-SVU) hebben recent beiden een nieuwe (2 liter Centurion 135 pk) diesel motor gekregen, omdat de oorspronkelijke Thielert diesel motoren uiteindelijk niet 100% betrouwbaar bleken.

Zondagslunch op Teuge

31-07-2011

De weervoorspellingen waren goed voor vandaag: zon, goed zicht en weinig wind. Tijd om weer een keer gezellig met Anita te gaan vliegen! We besloten om naar Teuge (voluit: International Airport Teuge) te vliegen, daar te lunchen en dan weer terug. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had de PH-SVH geboekt in het online reserveringsysteem van de vliegclub en die stond keurig klaar toen we tegen 12.30 uur bij de club aankwamen. Alle voorbereidingen had ik al gedaan, maar we moesten nog wel tanken. Even na enen hingen we in de lucht na opgestegen te zijn van baan 24.

Doellandingen oefening 2011

28-05-2011

Deze zaterdag was het weer zover: de jaarlijkse doellandingen oefening van de vliegclub (VCR). Vorig jaar was een en ander niet doorgegaan wegen het slechte weer, maar deze dag waren de voorspellingen goed genoeg en vertrokken we met z’n allen per vliegtuig (en een enkeling met de eigen auto) naar Budel – Kempen Airport waar de oefening werd gehouden. Voor de geïnteresseerden volgt hier een korte uitleg van de oefening.

De oefening bestaat uit drie landingen (2 touch & go’s en 1 full-stop):

1. Twee landingen zijn naar eigen keuze (normaal, doellanding, flapless);

2. Eén landing (in paktijk veelal de laatste) is een glide-in (d.w.z. gas idle tijdens de landing, ofwel een gesimuleerde motorstoring).

Weer even Robin'en

07-04-2011

Het was al weer een tijd geleden dat ik een Robin had gevlogen, met name in de PH-SVQ, en vandaag was daar een mooie dag voor! Eigenlijk zou ik 's middags vliegen, echter de TAF (Terminal Aerodeome Forecast, ofwel de weersvoorspelling) voor zowel Amsterdam (Schiphol Airport) als Rotterdam (Rotterdam The Hague Airport) beloofde in de loop van de middag OVC 1200 ft (een gesloten wolkendek op 1200 ft) en onder die omstandigheden mag ik formeel niet vliegen. Dus: de vlucht naar de ochtend verplaatst. Doordeweeks lukt dat vaak wel, in het weekend hoef je dat niet te proberen ...

De 90 dagen regel

11-03-2011

Door omstandigheden had ik nog niet eerder kunnen vliegen na mijn brevetverlenging op 9 december van al weer het vorige jaar. Ofwel meer dan 3 maanden geleden en dan treedt dus de '90 dagen regel' in werking. Wat is dat dan die 90 dagen regel? Een uitleg (bron www.aviazine.nl - en dit alles staat in JAR-FCL-1).

Op zich heeft de zogenoemde 90 dagen regel niets te maken met brevet geldigheid. Letterlijk staat er in de wet: “Een bestuurder van een luchtvaartuig mag niet als eerste of tweede bestuurder een vliegtuig bedienen dat passagiers vervoert, tenzij die bestuurder als sturende vlieger in de voorafgaande 90 dagen ten minste drie starts en drie landingen heeft uitgevoerd in een vliegtuig van hetzelfde type /dezelfde klasse of in een vluchtnabootser van het te gebruiken vliegtuigtype”.