Leuke en nuttige links

Clock

19 mei 2024

Scorpion Buienradar

Vluchten Uitgevoerde vluchten in 2014

Met Priscilla naar Ameland

05-10-2014

Priscilla had al lang de wens om een keer met mij naar een van de Waddeneilanden te mogen vliegen en natuurlijk had ik haar beloofd dat een keer te doen. Vandaag kon ik deze belofte waarmaken: een vlucht naar Ameland. Ameland is kleiner dan Texel (het enige andere Nederlandse Waddeneiland met een vliegveld) waardoor het makkelijker is om er ook een stukje te wandelen, naar het strand en/of naar Ballum.

Langs de westkust was het prima vliegweer: bewolking few/scattered met een cloudbase op 2500-3000 ft, prima zicht (meer dan 10 km) en een windje uit NNO van zo'n 10 kts.

Unusual attitudes

23-09-2014

De vliegclub geeft regelmatig een 'Unusual attitude' training. Met een groep collega piloten krijg je eerst een briefing, waarna iedereen apart met de instructeur een kleine 45 minuten gaat vliegen. Doel is om diverse ongebruikelijke vliegmanoeuvres uit te voeren waarbij het vliegtuig overtrokken raakt en zijn draagkracht verliest, zoals stalls en een spin, waarbij je vervolgens de kist weer zo snel mogelijk onder controle moet zien te krijgen. Onder het motto 'voorkom paniek, blijf rustig, paniek is helemaal niet nodig'. Best spannend dus ...

Het Hoge Noorden

23-07-2014

Een mooie dag voor een vliegtocht met Anita! Ca. 11.00 uur vertrokken we vanaf Rotterdam The Hague Airport, met de PH-SPZ, vanaf runway 06, naar Oostwold Airport. Hier was ik nog niet eerder geweest en wilde ik graag een keer naar toe. Het was mooi, helder weer met een noordoosten wind van zo'n 10-15 kts. Een NOTAM voor deze dag (Notice To Airmen) met betrekking tot een in gebruik zijn militair oefengebied bij Apeldoorn dwong me het oorspronkelijke navigatieplan iets aan te passen, maar dat was geen probleem.

Via een Mike departure verlieten we de Rotterdam CTR om vandaar direct naar Hilversum te vliegen, daarna bij Laren 'rechtsaf' richting achtereenvolgens Ermelo, Nunspeet, Zwolle, Meppel en Beilen. Hierna vlogen we onder de CTR van Groningen (Groningen Airport Eelde) door, langs Winschoten, om met een linkerbocht (langs de Dollar) vanuit het noorden op EHOW aan te vliegen.

Verjaardagskado voor oom Hans

11-06-2014

Als kado voor de verjaardag van oom Hans had tante Ria hem een vliegtochtje aangeboden met en gevlogen door zijn neef, lees: de auteur van dit artikel ;-) Leuk!

Een uitstekende gelegenheid om weer eens over de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden te vliegen, met een tussenstop op het altijd gezellige Vliegveld Midden Zeeland (EHMZ). En het was ook nog eens schitterend weer: zon, helder met een zicht van meer dan 10 kilometer en een bescheiden windje (van zo'n 10 kts) uit het noordwesten. Ik zou zelf oom Hans thuis ophalen aan het begin van de middag. We hadden de vlucht namelijk zo gepland, dat de dames dan aan het einde van de middag naar de vliegclub konden komen om (oom) Hans aan te zien komen, om daarna het feestje af te sluiten met lekker eten op de club. Zo gezegd, zo gedaan.

Circuitjes Seppe

22-05-2014

Vandaag heb ik wat Touch & Go's gedaan op Seppe (Breda International Airport). Het is goed om regelmatig te vliegen en ook is het goed - en niet te vergeten leuk - om circuitjes en landingen te oefenen. Daarbij was het prima vliegweer. Geen bijzondere vlucht dus deze keer, maar gewoon heerlijk een uurtje gevlogen met de PH-SPZ :-)! 

Bloembollentocht

05-04-2014

Na de Zwiterse bergen in maart deze keer een oerhollandse vliegtocht, namelijk over de bloembollenvelden in Zuid-Holland :-) Twee weken eerder waren Anita en ik samen met Priscilla naar de Keukenhof bij Lisse geweest en Prisiclla wilde ook graag een keer van bovenaf deze bloemenpracht ervaren. En de maanden april en mei zouden daar geschikt voor moeten zijn, dus deze datum was snel geprikt. Opnieuw met de PH-SVT en het weer was in de loop van de dag alleen maar steeds beter geworden: no significant clouds detected overgaand in CAVOK en een bescheiden wind van ca. 5-10 knopen varierend tussen zo'n 190 en 260 graden. Een 'GO' dus :-)

VCR Club2009 vlucht naar Zwitserland!

13-03 t/m 16-03-2014

Mijn eerste clubvlucht met 'ons VCR Club2009 clubje' dateerde al weer uit september 2011. Vorig jaar had de club voorgesteld een keer naar Zwitserland te gaan en dat leek mij natuurlijk ook geweldig. Wij zijn hier met het gezin al meerdere malen op vakantie geweest en deze Alpen natuurpracht een keer vanuit de lucht bekijken moest helemaal geweldig zijn! Wegens omstandigheden lukte het op het laatste moment niet om de vlucht in de tweede helft van 2013 mee te maken. Echter, meerdere clubleden hadden hetzelfde 'probleem' en al snel waren er genoeg enthousiastelingen gevonden om deze vlucht in februari (sneeuw!) 2014 te herhalen :-)

Marcel had nog enkele vliegvrienden enthousiast gemaakt, die respectievelijk met een vliegtuig vanuit Lelystad en Hilversum zouden vertrekken, terwijl we van de vliegclub ook 2 vliegtuigen konden bemannen. Hotels werden geboekt, kaarten werden geregeld, routes werden uitgestippeld, vliegvelden werden gemaild. En omdat niet iedereen elkaar kende nog een meet-and-greet planningsavondje op de club.

Eerste VCR A2A Spottersflight

08-03-2014

Marcel, een van de VCR Club2009 leden, had deze middag een vlucht geregeld met fanatieke vliegtuigspotters. Een tijd terug was hij met hen in aanraking gekomen en op de vraag of ze het niet leuk vonden om een keer met een kleine kist vanaf Rotterdam The Hague Airport mee te vliegen reageerden tientallen spotters meteen heel enthousiast :-) Allemaal tegelijk gaat natuurlijk niet, dus vanmiddag ging 'de eerste lichting' mee: 8 spotters met 4 kisten van de vliegclub en 4 piloten, waaronder ondergetekende, alsmede dus Marcel en tevens Manuel en Oscar. We zouden naar vliegveld Midden-Zeeland (EHMZ) vliegen, daar landen voor een hapje en drankje en vervolgens weer terug vliegen naar Rotterdam (EHRD).

Nog maar een keer: circuitjes Seppe

01-03-2014

Gezien de geplande Zwitserland trip met Club2009 halverwege maart, en het mogelijk niet doorgaan (wegens het weer) van de 'Spottersflight' op 8 maart, moest ik toch weer een aantal landingen doen om er zeker van te zijn dat ik tijdens de Zwitserland trip met passagiers mocht vliegen. Ofwel: vandaag ging ik met de PH-SVU op herhaling, d.w.z. dat ik dezelfde vlucht heb gemaakt als 14 december jl.: van Rotterdam The Hague Airport via Romeo direct naar Breda International Airport (Seppe) voor twee touch&go's en weer terug.
 
Verder deze keer geen noemenswaardigheden.
 

Clubcheck

02-02-2014

Een week uitgesteld wegens het weer, maar vandaag was het dan weer zo ver: tijd voor de tweejaarlijkse clubcheck (ene jaar clubcheck, andere jaar brevetverlenging). Er was weining bewolking en vanaf zo'n 2000 ft met een wind van ca. 15 kts uit het zuiden. Victor was wederom de instructeur en we vlogen met de PH-NSC, de IFR uitgeruste Robin diesel van onze vliegclub.
 
De bekende zaken hebben we weer geoefend, zoals een slow flight, steile bochten, diverse stalls, de voorzorg- en de noodlanding. De steile bochten konden wat 'strakker', maar in het algemeen ging het lekker!
De clubcheck sloten we af met een glide-in op homebase, Rotterdam The Hague Airport, en natuurlijk daarna nog even de gebruikelijke nabespreking op de club onder het genot van ... :-)