Leuke en nuttige links

Clock

19 mei 2024

Scorpion Buienradar

Vluchten Uitgevoerde vluchten in 2009

 

Het eerste jaar met mijn PPL heeft met name in het teken gestaan van vlieguren maken, derhalve veel zogenaamde 'local flights'. Dat wil zeggen een rondje vliegen vanaf homebase Rotterdam The Hague Airport zonder overland landingen (landingen op een ander vliegveld) - ook wel in vaktermen een 'rondje om de kerk' genoemd ;) Maar ook de eerste vluchten met passagiers met als eerste passagier op 1 april - nee, geen grap - natuurlijk Anita :)

Geen (uitgebreide) verslagen nog dit jaar, wel soms foto's.


01-12-2009 Nachtvliegen vanaf Rotterdam

De Vliegclub Rotterdam (VCR) organiseert regelmatig een 'Nachtvlieg-avond'. Onder begeleiding van een instructeur kun je dan meemaken hoe het is om in het donker te vliegen. Er bestaat voor VFR vliegers een speciale VFR-night rating die je hiervoor kunt halen, echter in Nederland is het voor VFR vliegers niet toegstaan om buiten de daglichtperiode (UDP) om te vliegen. In België bijvoorbeeld weer wel :o Dus als VFR vlieger is zo'n avond als deze heel leuk om minimaal een keer mee te maken. In dit geval hebben we met instructeur Dick Nederlof een rondje in en om de Control Zone van Rotterdam The Hague Airport gevlogen met de PH-SVP, een Piper Archer III. 

08-11-2009 Local flight

Vervelen doet het nog steeds niet, dus nog eens een local flight vanaf Rotterdam The Hague Airport met de PH-SVH :)

20-09-2009 Local flight

Nog een keer een local flight vanaf Rotterdam The Hague Airport, met de PH-SVH.

22-08-2009 Rondje Zeeland voor Bas

In haar VWO eindexamenjaar heeft Chantal veel steun gekregen van haar decaan Bas van der Stoep. Omdat zij graag iets voor hem terug wilde doen, hebben we hem gevraagd of hij het wellicht leuk vond om met mij een keer een rondvlucht te maken. En dat vond hij een geweldig idee!
Een vlucht boven Zeeland vind iedereen leuk en die hebben we dus gemaakt. Pricilla ging ook weer graag mee en kroop deze keer achterin :)

21-08-2009 Retourtje Rochester en weerzien met Jane

Een eveneens net geslaagde PPL 'collega-piloot', Jan Boerhout, had me gevraagd of ik het leuk vond om samen met hem en zijn dochter naar Rochester (EGTO) (ten zuidoosten van Londen) in Engeland te vliegen. Hij wilde deze vlucht graag eerst een keer samen vliegen, omdat hij later alleen die kant op wilde naar een vriend van hem. En ik vond dat natuurlijk een prima plan, temeer daar Anita het ook heel leuk vond, want haar vriendin Jane woont daar zo ongeveer naast dat vliegveld :)
Na de nodige vluchtvoorbereidingen konden we de vlucht zoals gepland deze dag ook uitvoeren. Ditmaal - voor mij de eerste keer - met de PH-SVQ, een Robin met een wat zwaardere motor en op avgas, waar je met z'n vieren in kan zonder de weight-and-balance limieten daarmee te overschrijden. Tenminste, als je hem niet voltankt en verder niet teveel bagage meeneemt ;)

08-07-2009 Check-out op de Piper Warrior

Naast Robins heeft de VCR ook andere type vliegtuigen waarmee je kunt vliegen. De Piper Warrior is zo'n ander veel gevlogen type, die geen diesel maar avgas als brandstof gebruikt en die ook geen computergestuurd motorsysteem heeft. Een en ander houdt in dat er wat specifieke zaken zijn die afwijken van het vliegen in een Robin diesel. De vliegclub eist dan ook - terecht - een zogenaamde 'check-out' vlucht met een instructeur op elk nieuw type vliegtuig dat je wilt vliegen. Dus ook in mijn geval, daar ik eveneens graag op de Piper Warrior wil kunnen vliegen. Wanneer de instructeur tevreden is over je vliegkunsten wordt er in het systeem van de club (en in je logboek) aangetekend dat je voortaan ook dat type mag vliegen.

26-06-2009 Local flight met Chantal

En ook Chantal wilde natuurlijk een keer meevliegen.
Wederom een lokale vlucht, vanaf Rotterdam The Hague Airport met wederom de PH-SVM, die ik voortijdig heb afgebroken omdat Chantal het vliegen in zo'n klein vliegtuig toch wel eng vond. Ter afleiding bleef ze foto's maken :), en deze 
foto's vind je hier:

12-06-2009 Local flight

Oefening baart kunst: nog een keer een lokale vlucht en ditmaal met de PH-SVM, de lichtste kist (heeft een minder krachtige motor) uit de Robin vloot van de vliegclub Rotterdam. Natuurlijk vanaf Rotterdam The Hague Airport.

21-05-2009 Local flight met Priscilla

En Priscilla wilde natuurlijk ook maar wat graag een keer meevliegen. Geen probleem natuurlijk :)
Dit keer een leuke lokale vlucht, vanaf Rotterdam The Hague Airport met de PH-SVT, met een trotse en glunderende Priscilla, hetgeen natuurlijk ook voor mij gold!

01-04-2009 Mijn eerste vlucht samen met Anita!

Deze vlucht was natuurlijk een geweldige belevenis - en best spannend: voor het eerst samen met een passagier, en dan nog wel Anita, de lucht in :) !
We hebben beiden ontzettend genoten van deze vlucht vanaf Rotterdam The Hague Airport, met de PH-HLR, en een tussenlanding.op vliegveld Midden-Zeeland!
Je kunt hier de route van de vlucht zien zoals uitgezet op de navigatiekaart, alsmede de gemaakte foto's:

20-03-2009 Local flight

Nog een local flight vanaf Rotterdam The Hague Airport, maar deze keer met een ander vliegtuig: de PH-HLR. Overigens ook een zelfde kist als de PH-SVT en de PH-SVU, maar deze Robin is tijdelijk door de vliegclub ingezet als extra kist voor de verhuur.

14-02-2009 Uren maken

En dan is het zaak - en leuk! - om snel zo veel mogelijk ervaring op te doen :) Vandaag wederom met een local flight vanaf Rotterdam The Hague Airport met de PH-SVT.

07-02-2009 Voor het eerst solo MET mijn brevet!

Mijn eerste vlucht als gebrevetteerd piloot vanaf Rotterdam The Hague Airport met de PH-SVT!

16-01-2009 PPL examen: geslaagd!!!

Nadat het examen de voorafgaande maanden een aantal keren was uitgesteld wegens slechte weersomstandigheden was het vandaag eindelijk zo ver!
Mijn examenvlucht heb ik (vanzelfsprekend) uitgevoerd vanaf Rotterdam The Hague Airpori (ICAO code EHRD), met de mij vetrouwde leskist PH-SVT, een Robin DR400 135 Cdi, en met Paul Baars als examinator. Naast de PH-SVT heb ik mijn lessen gevolgd op precies zo'n zelfde kist, namelijk de PH-SVU. Het grote voordeel van deze 'dieselkisten' is het goedkopere vliegtarief ten opzichte van de vliegtuigen (zoals de Pipers) die nog op Avgas vliegen. Dat scheelt meerdere tientjes per uur hetgeen de kosten van de opleiding aardig drukt :)