Leuke en nuttige links

Corona en bloembollen

04-04-2020

Vandaag was al eerder door mij gepland voor een vliegtochtje met Anita over de bloembollenvelden; die wilde ze graag ook eens vanuit de lucht zien. Niet vermoedend dat we nu midden in de wereldwijde Corona pandemie / crisis beland zouden zijn. Waarbij ook voor het vliegen de nodige beperkingen en maatregelen genomen zijn. Zo mag je nu geen 'buitenstaanders' als passagiers meenemen. En heeft bijvoorbeeld Belgie niet alleen de grenzen gesloten voor verkeer over land, maar is ook het luchtruim voor al het GA verkeer gesloten. Al met al een hele rare tijd, die nog wel even zal voortduren...

Desondanks kon en mocht ik dus wel met Anita de lucht in, en daar was het ook prachtig vliegweer voor :) Wederom had ik de PH-SVU gekozen, omdat Anita die nog niet gezien had.

 

04 EHSE

 

Ook tijdens de voorbereidingen van de vlucht werd het nog eens duidelijk dat het Coronavirus beperkingen oplegt, nu ook per NOTAM (vooralsnog ingesteld van 1/4/2020 tot 28/4/2020):

COVID-19: FLIGHT RESTRICTIONS. IN ACCORDANCE WITH PHYSICAL DISTANCING MEASURES COVID-19 BY LOCAL AUTHORITIES BASED ON DIRECTIVES MINISTRIES OF HEALTH AND JUSTICE, GENERAL AVIATION FLIGHTS INCLUDING AERIAL WORK WITH POB, OTHER THAN HOUSEHOLD MEMBERS, DISTANCE LESS THAN 1,5M ARE PROHIBITED.

En uit het nieuws van de vliegclub:

Extra maatregelen wegens Coronavirus

Beste Leden,

Zoals zondag in de nieuwbrief gecommuniceerd, volgen we als bestuur de ontwikkelen met betrekking tot het corona-virus op de voet. Gistermiddag hebben het kabinet en de RIVM additionele maatregelen afgekondigd om daarmee gezamenlijk te proberen het virus te vertragen zodat we een piek op ons zorgsysteem kunnen onderdrukken. Hierbij hebben we allemaal een verantwoordelijkheid en ook als bestuur moeten we die verantwoordelijkheid nemen. Naar aanleiding van de extra maatregelen hebben we ook voor onze vereniging additionele acties moeten nemen.

Het zal niet betekenen dat we alles sluiten, maar we zullen zo goed mogelijk proberen om met de gegeven situatie en maatregelen, te bekijken wat er mogelijk is of wat er mogelijk is op een aangepaste manier. ‘Aanpassen in plaats van ingraven’ is wat we nastreven. 

De onderstaande maatregelen zullen per direct ingaan:

  • Theorielessen zetten we even on hold tot 6 april. Wij zullen ondertussen alles in het werk stellen om de theorielessen op een alternatieve wijze (d.w.z. online) te gaan verzorgen.
  • Praktijklessen met een instructeur zullen tot 6 april niet mogelijk zijn.
  • Solo’s kunnen wel doorgaan en instructeurs zullen per telefoon of Skype de briefing en gesprek na terugkomst doen met de leerlingen.
  • We staan het toe dat gebrevetteerden kunnen vliegen, maar vragen hier uiterste voorzichtigheid en verantwoordelijkheid van de vlieger zelf. Vliegen alleen of met directe familieleden is toegestaan, immers je leeft thuis ook in directe nabijheid. Vliegen met onbekenden is niet toegestaan. 
  • Het is verplicht om de microfoon van een leenheadset vóór en ná gebruik te desinfecteren met een alcoholdoekje. Zo ook de cockpit (denk hierbij aan alles wat met de handen bediend wordt).
  • De balie zal bemand zijn, waarbij we iedereen vragen de 1,5 meter afstand in acht te nemen.
  • De bar zal gesloten zijn tot 6 april.
  • Heeft u keelpijn, verkoudheidsklachten, griepverschijnselen en/of verhoging, kom dan niet naar de vereniging.
  • Mocht u gediagnosticeerd zijn met het virus en kortgeleden nog een les hebben gevolgdof op de vereniging zijn geweest, dan vragen wij u ons op de hoogte te brengen.

Nogmaals, we hebben allemaal een verantwoordelijkheid om de ontwikkeling van het virus te vertragen en we vragen iedereen hiernaar te handelen. De situatie wordt door het bestuur per dag geëvalueerd en als het nodig is zullen additionele maatregelen worden genomen. Bij wijzigingen die voor ons van kracht zijn, zullen wij u via de mail en de website op de hoogte houden.

Linda van Beek


Toen we bij het clubhuis aankwamen was deze ook zo goed als leeg: achter de balie zat Margot en er waren nog een paar andere vliegers. De bar was dicht. De voorbereidingen had ik allemaal al thuis gedaan, conform de Corona regels (hoewel ik die veelal sowieso thuis doe :), en na afloop was het dus de bedoeling niet op de club 'te blijven hangen'.

Er stond vandaag weinig wind, het was warm en behoorijk turbulent. We hebben de volgende route gevlogen: take off runway 24, direct Zoetermeer (hetgeen ik overigens nog niet eerder had gedaan), Leiden, Lisse, Noordwijk en aldaar een extra rondje over de bloembollenvelden, langs de kust verder noordwaarts, Zandvoort, Egmond aan Zee, vervolgens landinwaarts richting Medemblik, Hoorn, Volendam, Pampus / Muiden, Woerden, en tenslotte een Mike arrival.
De bloembollenvelden stonden helaas nog niet allemaal in bloei (ofwel nog behoorlijk wat groene velden vanuit de lucht ;). Desalniettemin een heerlijke vlucht, waarbij er onderweg steeds meer GA verkeer in de lucht kwam, want regelmatig informeerde Amsterdam Information ons over collega's die in de buurt 'rondvlogen'. Goed opletten dus, maar ook heel fijn die service van Amsterdam Information :)

Anita heeft deze vlucht voor het eerst zelf gefilmd, en zegt een (bewegend) beeld niet meer dan woorden? Hierbij het resultaat:

 

 

Na afloop, terug op Rotterdam The Hague Airport, moest dus de PH-SVU nog even op de nodige punten gedesinfecteerd te worden. Vervolgens zetten we de kist in de hangar, want er zou deze dag niet meer mee gevlogen worden.
En we gingen deze keer dus zonder een afsluitend drankje naar huis ...