Clock

26 oktober 2020

Scorpion Buienradar

Bezoek aan het Aviodrome (Lelystad)

17-06-2010

Vandaag was het de 'vliegdoop met schoonzoon dag':-). Na het halen van mijn brevet in januari 2009 hadden de ouders van Anita al aangegeven een keer met ons naar Lelystad te willen vliegen en daarbij het Aviodrome (www.aviodrome.nl) te bezoeken. Oké, het heeft dan wat langer geduurd dan gedacht, maar het plezier was er deze dag niet minder om. Schitterend zonnig en helder weer - met een bescheiden windje van nog geen 10 kts uit het noordoosten (035) - en de door mij uitgezette toeristische route leverde geweldige uitzichten op.

De route - vertrek om 9.00 uur met de PH-SVH, een Piper Warrior, runway 06 in gebruik - ging via een Hotel departure langs de kust naar het noorden om even boven IJmuiden door te steken naar Hoorn en Enkhuizen. Vandaar de oversteek over het IJsselmeer naar Urk om met 'een bocht' vanuit het oosten via Elburg en vervolgens Harderwijk vanuit het zuiden Lelystad Airport aan te vliegen. Natuurlijk goed uitkijken naar medeluchtgebruikers, maar het was erg rustig en rond 10.45 uur stond de kist geparkeerd voor de toren van het vliegveld.

 

09 Aangekomen op EHLE

 

Na meteen maar het landingsgeld afgerekend te hebben wandelden we naar het een paar honderd meter verderop gelegen Aviodrome. Na eerst van een lekkere lunch genoten te hebben was het tijd voor een bezoek aan het museum. Ik wilde graag de op de website aangeprezen - en apart te betalen - 4D Experience bezoeken met de film 'I can fly' met Mark en Eeuwen (je weet wel: Jack uit GTST) in de hoofdrol en zo gezegd zo gedaan. Helaas viel de voorstelling ons wat tegen, maar dat mocht de verdere pret niet drukken. Het museum bevat prachtige - oude - toestellen zoals een replica van de Wright Flyer, de Fokker Spin, de Fokker Dr.I van de Rode Baron, maar bijvoorbeeld ook een heuse Boeing 747-300.

 

 

Natuurlijk ook de nodige informatie en verhalen. En bijvoorbeeld het oude stationsgebouw van Schiphol. Teveel om hier allemaal op te noemen. Als verrassing waren we getuige van het startklaar maken van de Fouga Magister straaljager; toen de motoren gestart werden moesten we toch even ons gesprek op het terras staken :-0.

Al met al een zeer geslaagd bezoek en even na tweeën wandelden we weer terug naar de kist om hiermee om 14.40 uur weer het luchtruim te kiezen naar Rotterdam. Het weer was nog steeds geweldig en via Muiderberg en het Muiderslot vlogen we langs Haarzuilens en kasteel de Haar richting Gouda voor een Mike arrival. Om 15.55 uur waren we terug op de vliegclub waarna we na een drankje en de gebruikelijke adminstratieve taken weer naar huis gingen.

Trotse schoonouders bedankten hun eveneens trotse schoonzoon voor de geweldige dag en wat pa betreft gaat hij snel weer een keer mee de lucht in :-)!

Een hele geslaagde dag die ik anderen ook zeker kan aanraden. Om voldoende tijd te hebben om ook het Aviodrome te bezoeken kun je dat natuurlijk wel het beste doen op een doordeweekse dag wanneer er voldoende kisten beschikbaar zijn

 

De gevlogen route:

 

En de gemaakte foto's:

01 Voor vertrek op EHRD
02 Onderweg naar EHLE
03 Onderweg naar EHLE
04 Onderweg naar EHLE
05 Hoorn
06 Onderweg naar EHLE
07 Aangekomen op EHLE
08 Aangekomen op EHLE
09 Aangekomen op EHLE
10 Bezoek Aviodrome
11 Bezoek Aviodrome
12 Eerst lunchen
13 3D film
14 Wright flyer
15 Fokker Spin
16 Fokker DR VII Rode Baron
17 Bezoek Aviodrome
18 Bezoek Aviodrome
19 Bezoek Aviodrome
20 Bezoek Aviodrome
21 Bezoek Aviodrome
22 Bezoek Aviodrome
23 Bezoek Aviodrome
24 Bezoek Aviodrome
25 Even pauze
26 Bezoek Aviodrome
27 Oude Schiphol terminal
28 Fouga Magister
29 Vertrek van EHLE
30 Op de terugweg naar EHRD
31 Op de terugweg naar EHRD
32 Op de terugweg naar EHRD
01/32 
start stop bwd fwd